AİLE TERAPİLERİ
Genetik ve sosyoekonomik yatkınlıklarına rağmen, aynı aileye mensup bireyler de kendi aralarında çeşitli sorunlar, çatışmalar ve en önemlisi iletişim problemlerinden kaynaklı yanlış anlaşılmalar yaşayabilirler.
Travmatik olaylar, büyük değişimler ve önemli kararlar öncesinde aile bireyleri arasında anlaşmazlıklar gözlemlemlense de, çocukların zaman içerisinde büyümesi ve aile bireylerinin değişen rolleri de bazen bu çatışmaları tetikleyebilir.
Birbirinden farklı bireylerden oluşarak, değişken ve dinamik bir yapının sorunlarını çözmek ve ilişkilerin kalitesini arttırmak için dışarıdan bakan bir göz oldukça faydalı olabilir.
Aile terapisi, bireylerin aile içerisindeki rolleri, etkileşimleri ve ilişkilerini ele alarak, gelişimi, değişimi ve işlevsel problem çözme yöntemleri kazandırmayı hedefleyen bir psikoterapi dalıdır.
ALT DALLARI
Daha çok bilinçdışına ve bilinçdışı çatışmalara odaklanan psikoanalitik aile terapileri, aile sistemini bütüncül olarak ele alan sistemik aile terapileri, çocuk merkezli aile terapileri, stratejik aile terapileri ya da yasal zorunluluk ve öneriler için ise aile arabulucuğu gibi pek çok alt dala ayrılmaktadır.
Hangi sorunlar ele alınır?
Aile terapilerinde bireyin sorunlarından ziyade, bireyin aile içerisindeki ilişki ve etkileşimlerinden kaynaklanan sorunlar ele alınır. Aile bireylerini sistemsel olarak bir bütün halinde ele alan terapist, danışanlara işlevsel problem çözme ve çatışmalarla baş edebilme yetenekleri kazandırmayı amaçlar.
Aile terapilerinde;
- Depresyon
- Kaygı
- Duygusal problemler
- Cinsel bozukluklar
- Aşırı alkol ve madde kullanımı
- Psikosomatik bozukluklar
gibi bireylerin yaşadığı problemler ve bu problemlerin aile içerisine yansıması ele alınabilirken, aynı zamanda;
- Şehir değişikliği ve taşınma
- Aileden birinin kaybı ve yas
- Ekonomik ve sosyal problemler
gibi tüm aile bireylerini, sistematik bir şekilde etkileyen yaşam tarzı değişiklikleri de ele alınabilir.
Aile terapisine ne zaman başvurmalıyım?
Aile terapileri, yaygın kanının aksine yalnızca ortada bir sorun olduğunda değil, aile bireylerinin bir kısmını ya da tüm aileyi etkileyen doğum ve ölüm gibi olay geçişleri sırasında, önemli kararların eşiğinde ya da öncesinde, aile bireyleri arasındaki ilişkiyi güçlendirmek ve çocuk bakımı ile ilgili daha özverili olmak adına da alınabilir.
Acil çözülmesi gereken aile krizleri ve problemler karşısında aile terapileri etkinliğini kanıtlamıştır. Ancak problemler henüz başlamadan ve ilişkiler zedelenmeden gidilen aile terapileri, ortaya çıkması olası problemler ile başa çıkmanızı kolaylaştıracak ve bir yanda da aileniz ile geçirdiğiniz vakitlerin kalitesini arttırmaya yardımcı olacaktır.
Eğer sizler de aile bireyleriniz arasındaki iletişimi güçlendirmek ve ilişkinizin kalitesini arttırmak isterseniz, henüz ortaya bir problem çıkmadan da bir uzmandan destek alabilirsiniz.
Psikolog Samet Ahmet Makinacı
sametamakinaci@gmail.com