Çiftler arası iletişimin sağlıklılığı her bir bireyin, kendini rahatça ifade edebildiği, dinleyebildiği, dinlendiğini hissettiği ve sonuç olarak anladığı ve anlaşıldığı bir iletişim ile mümkün olmaktadır. Öncelikle iletişimin sağlıklı olması, eşlerin ayrı ayrı ruh sağlığının yerinde olmasıyla ve içsel huzuru ile sağlanmaktadır. Çiftlerden birinde ya da ikisinde de ruh sağlığına dair herhangi bir sıkıntı yok ise, iletişim çalışmaları yapılmaktadır.
Çifler Arası İletişimde Dinleme, eşlerden birinin diğeri kendini anlatırken, herhangi bir müdahalede bulunmaksızın, eşini dinlemesidir. Yargılama, hesap sorma, soru sorma, genelleme vb. gibi yaklaşımları bir kenara bırakabilmesi, eşinin söylediği şeyler içinden kendisi için bir ifade bulmaksızın yaptığı dinlemedir. Bazen bu dinlemenin yapılamamasında, eşler arasındaki sorunlar ve bu sorunların doğurduğu duygusal mesafe etkendir. Fakat gerçekçi bir sorun çözümü, ancak eşlerin birbirini dinlediği bir iletişim tarzı ile sağlanır. Böylece fikir alışverişi yapabilirler, yanlış anlaşılmaları giderebilirler.
Günlük yaşam içerisinde çiftin beraber üstesinden gelmesi gereken bazı sorumluluklar olabilir. Bunlar, paranın nereye ve nasıl harcanacağı, çocukların ödevlerine destek, haftasonu planı, alışveriş listesi, temizlik vb. konulardır. Elbette her çiftin bu konulara bakış açısı, davranış alışkanlıkları aynı olmamaktadır. Dolayısıyla bu farklılığın ifadesi esnasında, birbirlerine saygı çerçevesinde kendini anlatma hakkı, ancak müdahalesiz dinleme yapılarak verilebilir. Bu dinleme, kişilerin birbirlerini tanımalarına, farklılıklarını tölere etmelerine ve farklılıklardan destek alarak ilişkilerini sürdürebilmelerine yardımcı olur.
Kişi en yakın iletişime geçtiği kişinin yani partnerinin/ eşinin tarafından dinlendiğini hissettiğinde, anlaşıldığını hisseder. Bu kişinin yalnız hissetmemesine neden olur ve problemlerin çözümü için beraber çalışma konusunda istekliliğini ve motivasyonunu arttıran bir unsur haline gelir.
Sağlıklı iletişimde, sabırlı olma, empatik olma, anlamaya çalışma ve problem çözümünde orta yolu bulma vardır. Aksi kişinin kendi istek ve arzularını eşinin gerçekleştirmesini beklemek, gücünü ona kanıtlamak olur. Sağlıklı bir iletişim için, güç savaşının son bulması gerekir. Eşler arasındaki güç savaşı, onları empatiden uzaklaştıran, anlamaktan uzaklaştıran bir durumdur. O halde, devam ettirmek istenilen bu ilişkiyi güçlendirmek, eşler için en sağlıklı yol olacaktır.
Karşı tarafı anlamak, ona katılmak anlamına gelmez. Pek çok çiftte, eğer beni anlasaydın, beni desteklerdin gibi bir ifade biçimi yaygınlaşmıştır. Kişisel farklılıklardan dolayı, anlaşılan bir durumda dahi katılım sağlanmayabilir. Bu durumda, eşin beklentisi anlaşılmak değil,onaylanmak olmaktadır. Eş ile olan iletişimde ne aradığımız, ihtiyaçlarımızın ne olduğu ile ilgilidir. Bu ihtiyaçları, zaman zaman kaygı ve korkular oluşturabilmektedir. Ayrımını yapmak gerekir. Farklılıklara saygı duyularak, iki tarafında kazandığı bir orta yolu seçmek çift için en sağlıklı yöntemdir.
Çift terapileri esnasında, çiftlerin doğru iletişim yöntemlerini öğrenmesi için çalışmalar yaparak, çiftlerin niyetlerini, düşüncelerini, duygularını birbirleri ile paylaşarak geliştirdikleri nitelikli bir yakın ilişkinin oluşmasını sağlamaktayız.. Eşinizle iletişim problemi yaşadığınızı düşünüyorsanız, bu konuda yardım alabilirsiniz.
Hatice ÜNAL
Aile Danışmanı