Bu yazı ile Panik Atak Nedir, Panik Atak Tedavisi Nasıl Olur, Panik Atakla Nasıl Başedilir gibi soruların yanıtlarını bulacaksınız.
PANİK ATAK NEDİR
Panik Atak, beklemediğimiz bir anda, birdenbire yaşadığımız kalp atışlarının hızlanması, ateş basması, terleme, titreme, baş dönmesi ve bununla beraber yaşanan panik duygusu ile beraber kişinin kendisine “kesin kalp krizi geçiriyorum” , “ölüyorum” ya da “aklımı kaybediyorum” dediği bir durumdur.
Panik Atak, genellikle kaygı duyguları yoğun kişilerde görülmektedir. Kişiler, iç dünyalarındaki çatışma sonucu ortaya çıkan kaygıları sonucunda, yeterince baş edemediğinde Panik duyguları da yaşamaya başlar. Dolayısıyla insan zihni, kişinin kendisini ve kendi sistemini korumak amacıyla kişiye panik atak yaşatmaktadır.
Panik Atak, kişiyi dehşete düşüren bir durumdur. Kişi bunu yaşadıktan sonra, yeniden yaşama olasılığının üzerine düşünmeye başlar ve kendisini güvensiz hissedebileceği yer ve mekanlardan uzak durmaya başlar. Panik Ataktan kaçınmak için aldığı önlemler, çevresel desteği azaltırken, kendi çatışmalarını da besliyor oluşundan yeni bir panik atak için zemin hazırlanmasına neden olur.
PANİK ATAK TEDAVİSİ
Panik Atak, psikiyatristin yönlendireceği ilaçlar ile tedavi edilebildiği gibi, psikoterapi ile de tedavi edilebilir. Araştırmalar sonucunda, ilaç tedavilerinden sonuç alındığı fakat ilaç tedavisi bittikten sonra yenileyebildiği ortaya çıkmıştır. Bu nedenle ilaç tedavisine ek olarak psikoterapi panik atak için en etkin çözüm yöntemi olmaktadır.
Anksiyete Terapisi ile ilgili bilgi için tıklayınız
Hatice ÜNAL
Klinik Psikoloji Uzmanı