I
EMDR: Göz Hareketi Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme
Göz hareketi duyarsızlaştırma ve yeniden işleme (EMDR) Dünya Sağlık Örgütünün tedavi yöntemleri arasına girmiş, alışılagelen terapi yöntemlerinden farklı bir psikoterapi türüdür.
En yaygın sorun çözme alanı TSSB (Travma Sonrası Stres Bozukluğu)’dur. TSSB savaş, fiziksel ya da cinsel bir saldırıya uğrama, araba kazaları, doğal afetler sonrasında ortaya çıkmaktadır.
EMDR, danışanın kendi hızlı, ritmik göz hareketlerini kullanmaktadır. Bu göz hareketleri, geçmiş travmatik olayların ve duygusal yükü ağır olan anılarının kişinin üzerindeki gücünü azaltmaktadır.
EMDR Nasıl Uygulanır?
Bir EMDR terapi seansı yaklaşık olarak 90 dakikaya kadar sürebilmektedir. Terapistiniz parmaklarını yüzünüzün önünde ileri geri hareket ettirmekte ve sizden bu el hareketlerini gözlerinizle takip etmenizi istemektedir. Aynı zamanda, EMDR terapisti (soruna neden olan) rahatsız edici bir olayı hatırlamanızı sağlayacaktır. Bu durum, anı gelen duyguları ve vücut hislerini içermektedir.
Terapist yavaş yavaş düşüncelerinizi daha hoş olanlara kaydırmanız için size rehberlik etmektedir. Bazı terapistler, el veya ayak parmağı dokunma veya müzik tonları gibi parmak hareketlerine alternatifler kullanır. EMDR Terapisi için yapılmış bazı makinalar vardır. Bu makineler ses, titreşim vermekte ve bu sayede kişiyi çift yönlü olarak uyarmaktadır.
EMDR Terapisti, EMDR’ın olumsuz duyguların etkisini zayıflatabileceğini savunurlar. Her EMDR tedavisinden önce ve sonra, terapistiniz sizden sıkıntı düzeyinizi değerlendirmenizi isteyecektir. EMDR seansı sonrası beklenen, rahatsız edici anılarınızın size verdiği rahatsızlığın daha az etkisiz hale gelmesidir.
EMDR’ın Yardımcı olduğu Diğer Alanlar:
- Panikatak
- Vajinismus
- Yeme bozuklukları
- Bağımlılıklar
- Fobiler
- Sosyal Kaygı Bozukluğu(sosyal fobi)
- Bağlanma Sorunları (İlişki Problemleri)
- Anksiyete Bozuklukları
EMDR ETKİLİ MİDİR?
EMDR Terapisti kendisi de EMDR’ı kendisine uygulanarak öğrenmektedir. Size uygulamaya başladığında yetkin bir hale gelmiş demektir. Psikolog Francine Shapiro 1989’da EMDR Tekniğini bulduğundan beri bir çok araştırma yapılmış ve bu araştırmalar sonucunda etkililiği kanıtlanmıştır. Ülkemizde de bir çok araştırma mevcuttur. Araştırmalar EMDR yönteminin olumsuz yan etkileri olmadığını göstermiştir. Eğer psikiyatrik tedavi görüyorsanız ve hamile iseniz doktorunuza danışarak bu yöntemi almaya karar veriniz.