Sosyal Kaygı Bozukluğunun Yaygınlığı ve Nedenleri Nelerdir?
Sosyal fobinin ortaya çıkma zamanı genellikle 13 – 24 yaşları arasındadır. Aile bireylerinde sosyal fobi bulunan bireylerin bu rahatsızlığa yakalanma oranının yüksek olduğu belirlenmiştir. Bununla beraber sosyal fobi kişinin çevresinden öğrenilen bir tutum ve davranışla da gelişebilir. Bireyin erken yaşlarda şahit olduğu ya da tecrübe ettiği, gerçekleşen bir olaya karşı alay, aşağılama, yargılanma durumu, ilerleyen zamanlarda sosyal fobinin nedenlerinden biri olarak yer alabilir. Sosyal fobinin kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görüldüğü gözlemlenmiştir.
Sosyal Kaygı Bozukluğunun Tedavisi Nasıldır?
Sosyal fobinin tedavisinde tutum ve davranışların değişimine yönelik yöntemlerle beraber, kaygının sebebini anlamaya ve değiştirmeye yönelik müdahaleler uygulanmaktadır. Genellikle bilişsel davranışçı psikoterapi yöntemi kullanılmakla beraber diğer terapi yöntemleri ve ilaç desteği de müdahaleler arasında yer almaktadır.
İleri okumalar için:
- Sungur, M. Z. (2000). Bilişsel-davranışçı yaklaşımlar ve sosyal fobi. Klinik Psikiyatri Dergisi, 3(2), 27-32.
- Dilbaz, N. (2000). Sosyal anksiyete bozukluğu: tanı, epidemiyoloji, etiyoloji, klinik ve ayırıcı tanı. Klinik Psikiyatri Dergisi, 3(Supp: 2), 3-21.
- Dilbaz, N. (1997). Sosyal fobi. Psikiyatri Dünyası, 1(1), 18-24.
Psikolog Selahattin Baklacı