Bir çocuğu büyütmek, eğitmek çok büyük bir sorumluluğu da beraberinde getirmektedir. Anne baba olmak da öğrenilen bir süreçtir. Anne baba olmak sadece ebeveyn rolünü üstlenmek değil aynı zamanda sorumluluğu alabilmek, güce, özveriye, bilgi ve beceriye sahip olmaktır. Annelerin çocukları ile ilişkileri rahme düştüğü andan itibaren başlar ancak babaların bunu hissetme şansı yoktur. Dolayısıyla anneler kadar sürecin tam anlamıyla içinde olamazlar. Babalar ancak çocuğu doğduktan sonra baba olduklarını hissedebilirler. Bu süreçte babaların aklında “eşime ve çocuğuma bakabilecek miyim”, “bebeğime yeterli bir baba olabilecek miyim” gibi sorular olabilmektedir.
Günümüz ebeveynleri ile eski dönem ebeveynler çok farklılar. Eski dönem ebeveynler çocuklarına aşırı otoriter ve korkutucuydu. Ebeveyn ve çocuk arasında fazlasıyla sınır olurdu. İşte o sınırlara maruz kalan, ebeveynleri ile yeterince iletişim kuramayan dünün çocukları bugün sınır koymayan, tamamen ipleri çocuğun eline veren ebeveynler olarak karşımızdalar. Artık günümüz anne babaları çocuğuna her şeyi sınırsız sunmaya, hatasız yapmaya çalışıyor. Bu şekilde yetişen çocuklar her istediğini anlık olarak yaptırmaya çalışan, dürtüsel bireyler olarak topluma karışıyorlar. Ebeveynlerin çocuklarına hiç sınır koymaması da aşırı sınırlarının olması da problemdir.
Çocuğuyla arkadaş olduğunu savunan ve bunun doğru olduğunu düşünen birçok ebeveyn ile de karşı karşıyayız. Oysaki çocukların arkadaşları zaten çok fazla, onların anne babaya ihtiyacı vardır. Onları koruyan, yeri geldiğinde hata yapmasına izin veren, düştüğünde yanında olabilecek, kararlı ve sağlam duran ebeveynlere ihtiyaçları var.
STAJYER PSİKOLOJİK DANIŞMAN EBRU GÖÇ
- Anne Baba Olarak Sorumluyuz. (b.t). Psikolium Danışmanlık ve Koçluk Merkezi. Uzman Klinik Psikolog Nuray Baştan Aydın.
- Babalık Psikolojisi ve Babanın Aile İçindeki Önemi. (b.t). Psychother Psikolojik Eğitim ve Danışmanlık ve Danışmanlık Merkezi. Psk. Ceren Gümüş
- Bugün Anne Baba Olmak. (b.t). Ben Uçarken. Klinik Psikolog Sinem Çakır.
- Ebeveyn danışmanlığı. (b.t). Elit Psikolojik Danışmanlık