Online terapi, online danışmanlık, teleterapi veya siber danışma olarak da bilinen online terapi, zihinsel sağlık hizmetleri vermeyi ve internet üzerinden destek vermeyi içerir. Bu, e-posta, yazılı mesajlaşma, video konferans, çevrimiçi sohbet, mesajlaşma veya internetli telefonu aracılığıyla gerçekleşebilir. online terapi, telefon görüşmeleri ve yazılı mesajlaşma gibi gerçek zamanlı olarak veya e-posta mesajları gibi bir biçimde gerçekleşebilir.
Online terapinin bazı sınırlılıkları vardır, ancak hızla ve artan sayıda tüketici için önemli bir kaynak haline gelmektedir. Bir kişinin bu gelişmiş yönteminin sağladığı kolaylık ve erişilebilirlik dahil olmak üzere bir online terapi seçeneğini seçmesinin birkaç nedeni vardır.
ONLİNE TERAPİ NASIL YAPILIR?
Online terapide iletişim kurmak için birincil araçlar şunlardır:
- E-posta
- Metin mesajlaşma
- Gerçek zamanlı sohbet
- İnternetli telefonu
- Video konferans
- Mobil cihaz uygulamaları
- Bu tür hizmetlere masaüstü bilgisayar veya dizüstü bilgisayar üzerinden erişilebilir, ancak mobil uygulamalar da giderek daha popüler bir seçenek haline gelmektedir.
ONLİNE Terapi Tarihi
Bir terapist ve danışanı arasındaki mesafeli iletişim yeni bir kavram değildir. Sigmund Freud ve dönemin diğer önemli terapistleri de danışanları ile iletişim kurmak için mektup kullanmışlardır. Kendi kendine yardım grupları ise, internette 1982 gibi erken bir tarihte ortaya çıkmaya başladı. Bugün, özel online terapi kliniklerinin yanı sıra zihinsel sağlık bilgisi sunan çok sayıda alan vardır. Online psikolojik danışmanlık ve zihinsel sağlık hizmetlerinde yaşanan artış Uluslararası Online Ruh Sağlığı Derneği’nin kurulmasına neden olmuştur. Son yıllarda, zihinsel sağlık hizmetlerine adanmış online siteler ve uygulamalar giderek daha popüler hale gelmiştir.
ONLİNE TERAPİNİN ETKİLİLİĞİ
Yapılan bir araştırmada, araştırmacılar online Bilişsel Davranışçı Terapi’nin psikiyatrik tedavi ile bir araya gelmesinin depresyon, anksiyete ve hastalıklarla ilişkili duygusal stresin tedavisinde etkili olduğunu bulmuşlardır.
Bilişsel-davranışçı terapi, online terapi de en iyi çalışılan terapi biçimlerinden biridir ve depresyon, anksiyete, TSSB, yeme bozuklukları ve madde kötüye kullanımı gibi bir dizi zihinsel durumun tedavisinde etkili olduğu araştırmalar sonucunda kanıtlanmıştır.
2015 yılında yapılan bir araştırma, internet tabanlı bilişsel davranışçı terapinin (BDT), anksiyete bozukluklarının tedavisinde, geleneksel yüz yüze BDT kadar etkili olduğunu buldu. Çalışmaların 2017 yılında yayınlandığı bir inceleme, ONLİNE BDT’nin zihinsel sağlık sorunlarının tedavisi için uygun maliyetli ve etkili bir seçenek olduğu sonucuna vardı.
BİLİŞSEL DAVRANIŞÇI TERAPİ HAKKINDA DAHA FAZLA BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ.
ONLİNE TERAPİ KİMLER İÇİN UYGUN DEĞİLDİR?
Araştırmalar giderek daha fazla online terapinin etkili bir seçenek olabileceğini gösterse de, bu herkes için doğru olduğu anlamına gelmemektedir. Madde bağımlılığı, ağır depresyon ve şizofreni gibi psikiyatrik durumlar dahil olmak üzere daha ciddi akıl hastalığı hastalıkları, online terapinin sağlayabileceğinden fazlasını gerektirir.
Online bir seçeneğin sizin durumunuza uygun olup olmadığını eğer görüştüğünüz ve tedavinizi yürüten bir ruh sağlığı hekiminiz varsa, doktorunuzla konuşmayı düşünün. Online terapinin sizin için uygun olabileceğini düşünüyorsanız, ihtiyaçlarınız ve bütçeniz için uygun olup olmadığını belirlemek için sitemizden bilgi alabilirsiniz. Bilgi için tıklayınız.