Okula gitmeyi reddeden çocuk, anksiyete veya depresyon gibi bir problem nedeniyle okula gitmek istememektedir. Bu nedenle çocuğun gitmediği günler nedeniyle devamsızlık, arkadaşlar arasında uyumsuzluk, arkadaş ilişkilerinde dışarıda kalma gibi sorunlar da gündeme gelmeye başlamıştır. Okula gitmediği günler nedeniyle ders kaybeden çocuk akademik olarak geride kalmakta, böylece rezil olma gibi bir korkuyla okula gitmek istemeyişi de artmaktadır.
Yapılan araştırmalar sonucunda, çocukların okula gitmeyi reddetmesiyle anksiyete bozukluğu arasında ilişki bulunmuştur. Okul reddi olan çocuklarda; yakınlarından ayrılmamak için okula gitmeyi reddetme, evden her ayrıldığında aşırı anksiyetenin olması, ayrılma anlarında bedensel yakınmalar dile getirme, yakınları yanında olmadığında sürekli bir anksiyetenin olması, yakınları ile olmadığında üzgün görünme, tek başına evde kalamama, yakınları olmaksızın başka ortama girememe gibi sorunlarda görülebilmektedir.
Çocukların bu sorunları yaşadığı bir durumda, ailelerin çözümü zamana bırakmakla ilgili yaklaşımı problemin aşılması için işlevsel değildir. Bu problemi yaşamak zorunda kalan çocuğunuza aşağıdaki yöntemleri dikkate alarak davranmanız faydalı olacaktır:
- Kızmak veya yargılamak gibi bir tutum sergilenmemelidir. Elinde olsaydı bunu yaşamayı tercih etmezdi.
- Okul ile ilgili verdiği bu tepkinin nedenleri vardır. Bu nedenlerin anlaşılması için yardım almak çocuğa daha fazla yardımcı olacaktır. Bu konuda yardım alınabilecek uzmanların sözsüz çalışmalarla durumu anlayabilecekleri de dökümanları vardır.
- Bu sorunu yaşayan çocuğun gözünden durumlara bakmaya çalışmak, aileye daha fazla yardımcı olacaktır.
- Öğretmenin, ailenin ve yardım almak üzere başvurulan psikolog yada psikiyatrın iletişim ve işbirliği halinde olması gerekmektedir. Öğretmenin güven verici yaklaşımı çocuğa daha iyi gelecektir.
- Çocuk zorlanmamalı, teşvik edilmelidir.